Studietips voor leerlingen met ADHD

Voor leerlingen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) kan het probleemloos doorlopen van de middelbare school een hele opgave zijn. Kenmerkend voor leerlingen met ADHD zijn aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsief gedrag. Deze leerlingen zijn snel afgeleid, willen alles tegelijk doen, zijn vaak vergeetachtig, kunnen moeilijk stil zitten, zijn altijd bezig, doen zonder na te denken en/of hebben moeite om in de klas op hun beurt te wachten. Er zijn ook positieve kanten: leerlingen met ADHD zijn vaak enthousiast en spontaan, creatief, probleemoplossend en kunnen zich hyperfocussen als ze iets interessant vinden.

De volgende studietips zijn bruikbaar voor leerlingen met ADHD:

  1. Structuur is heel belangrijk. Daarom is het van belang om regelmatig en op een vast moment te plannen. Je kunt bijvoorbeeld elke vrijdag een week vooruit plannen. Zorg voor een gedetailleerde planning. Schrijf op wat je gaat doen, hoe je dit gaat doen, en hoe lang je dit gaat doen. Laat ruimte over voor als het je een keer niet lukt om je aan je planning te houden.
  2. Zorg voor een rustige werkomgeving met zo min mogelijk afleiding. Dat kan je slaapkamer zijn, maar misschien is het ook fijn om op zolder te zitten, of beneden aan de eettafel. Leg zo min mogelijk spullen op tafel, maar alleen datgene wat je echt nodig hebt. Je telefoon is misschiene wel de grootste afleider, leg die dus ver uit de buurt!
  3. Bedenk geheugensteuntjes om jezelf aan het leren te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die jou eraan herinnert, je agenda, een vast tijdstip waarop je werkt, een alarm op je telefoon, een afspraak om met een klasgenoot samen te werken, of studiebegeleiding.
  4. Probeer verschillende leerstrategieën uit om te zien wat bij jou past. De lesstof van vakken als geschiedenis en aardrijkskunde kun je overzichtelijker maken door samen te vatten of te mindmappen. Ook kun je verschillende manieren gebruiken om woordjes te leren, bijvoorbeeld de afdekmethode, wrts, of het maken van flitskaartjes.
  5. Houd op tijd pauze en probeer bij jezelf te herkennen wanneer je niet meer zo goed kunt werken. Vaak is het beter om meerdere keren kort achter elkaar te leren, dan aan één stuk door. Het is dus beter om drie keer twintig minuten te leren, met steeds vijf minuten pauze tussendoor, dan een uur achter elkaar.

Wist je dat? Naast deze ADHD studietips geeft Studiekunst ook nog een heleboel andere tips voor het leren. Je vindt ze hier.


Bronnen:
  • Wij-leren.nl, Kennisplatform voor het onderwijs: http://wij-leren.nl/adhd-uitleg.php
  • Expertisecentrum Begeleid Leren: http://www.begeleidleren.nl/php/downloadproducten/Studeren%20en%20ADHD.pdf