Hoe maak je een mindmap?

Een mindmap is een handige manier om informatie uit een tekst overzichtelijk weer te geven. Het is eigenlijk een andere manier van samenvatten. Je kunt een mindmap goed gebruiken als je wil leren voor de stof van geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie of levensbeschouwing. Door het maken van een mindmap zie je goed wat hoofd- en bijzaken zijn.

In een mindmap verwerk je steekwoorden uit de tekst, die je aanvult met je eigen kennis. Je verbindt de verschillende onderdelen van een mindmap met elkaar door lijnen en pijlen. Wat je nodig hebt is een paar lege A4’tjes, een pen en potloden of stiften. De volgende stappen kunnen je helpen bij het maken van een goede mindmap:

Stap 1: Schrijf het hoofdonderwerp of de titel van de paragraaf in het midden van een blad. Je maakt namelijk een mindmap per paragraaf.

Stap 2: Schrijf hieromheen de verschillende deelonderwerpen. Deze kun je vaak afleiden uit de tussenkopjes. Je kunt ook gewoon de tussenkopjes opschrijven. Trek een lijn van het hoofdonderwerp naar elk deelonderwerp.

Stap 3: Schrijf om de deelonderwerpen heen steekwoorden uit de tekst die bij dit deelonderwerp horen. Je kunt dit met pijlen eraan verbinden. Natuurlijk mag je deze steekwoorden ook tekenen.

Stap 4: Vul de mindmap aan met wat je zelf nog over het onderwerp weet of waar het je aan doet denken. Door dit te doen leg je verbindingen in je hersenen. Die verbindingen zorgen er weer voor dat je het beter onthoudt.


Bronnen:
  • Inke Brugman & Lenneke Bazen (2010) Ik leer beter leren: cursus ter verbetering van studievaardigheden, gericht op informatie opnemen. Apeldoorn, Garant