Tips voor de toetsweek

Voor de meeste leerlingen is het alweer bijna zo ver: de eerste toetsweek van het schooljaar komt in zicht. Net als bij het gewone huiswerk is een goede voorbereiding van de toetsweek het halve werk. Hier een aantal tips:

Tip 1: Begin op tijd met plannen. Maak minstens twee weken vantevoren een planning waarbij je het leerwerk verdeeld over de verschillende dagen. Laat ook een paar dagen open, om tot rust te komen of om leerwerk waar je niet aan toe bent gekomen in te halen.

Tip 2: Inventariseer de toetsstof. Zorg dat je goed weet wat je precies voor de toets moet leren. Maak een inschatting hoeveel tijd je voor elk vak nodig hebt. Bijvoorbeeld: voor geschiedenis moet je het eerste hoofdstuk leren. Dat hoofdstuk bestaat uit vijf paragrafen. Je kunt het best per dag één paragraaf leren, en één dag gebruiken om te herhalen. Dat betekent dat je dus minstens zes dagen vantevoren begint met leren.

Tip 3: Leer je toetsen in een rustige omgeving. Dus op een plek met zo min mogelijk afleiding, waar je je goed kan concentreren. Laat je telefoon in een andere kamer, in je schooltas of leg ‘m omgekeerd op tafel.

Tip 4: Laat je regelmatig overhoren, bijvoorbeeld door je ouders, broer, zus, opa of oma, vriend of vriendin of studiebegeleider. Of overhoor jezelf. Door je te laten overhoren kom je er achter of je alles kent. Misschien blijkt dan dat je nog even door moet leren…

Succes!