Waarom is herhaling zo belangrijk?

Je hebt het vast al heel vaak gehoord: herhaling is belangrijk als je leert voor vakken als Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, Engels, wiskunde… of wacht eens even! Herhaling is eigenlijk bij alle vakken belangrijk. Het zit namelijk zo: hoe vaker je herhaalt, hoe beter je de stof zult onthouden. Het komt dan namelijk terecht in je langetermijngeheugen.

Je hebt verschillende soorten geheugen. Naast het langetermijngeheugen heb je ook het kortetermijngeheugen. Veel van wat in het kortetermijngeheugen wordt opgeslagen verdwijnt na een tijdje weer. Gelukkig maar, want een heleboel van de dingen die je dagelijks ziet en hoort zijn niet belangrijk genoeg om te onthouden. In je kortetermijngeheugen is niet veel opslagruimte: het zit snel vol. Als er te veel informatie in je kortetermijngeheugen zit, dan wordt deze oude informatie vervangen door nieuwe informatie.

Om informatie voor langere tijd te onthouden, is het belangrijk dat deze van het kortetermijngeheugen wordt verplaatst naar het langetermijngeheugen. Om te zorgen dat dat op een goede manier gebeurt, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze worden ook wel betekenis, aandacht, herhaling en koppeling genoemd:

  1. Betekenis: als informatie betekenisvol of relevant is, wordt het beter opgeslagen.
  2. Aandacht: als je meer aandacht hebt bij wat je hoort of leest, kun je de informatie beter opslaan.
  3. Koppelen: nieuwe kennis kun je het beste verbinden aan wat je al weet.
  4. Herhalen: door middel van herhaling wordt informatie van het kortetermijngeheugen overgebracht naar het langetermijngeheugen.

Dus, hoe vaker je de leerstof doorneemt, oefent, of je laat overhoren, hoe groter de kans dat het wordt opgeslagen in je langetermijngeheugen. Hiermee wordt ook de kans op een goed cijfer voor de toets aanzienlijk groter!


Bronnen:
  • Inge Verstraete & Karin Nijman (2016) Handboek leren leren voor het voortgezet onderwijs: 5 krachtige leerprincipes vertaald naar de praktijk. Huizen, Pica
  • Jitske Schulte (2010) Breingeheimen. Leuker, slimmer, makkelijker en sneller leren. Princep educatief